Çelik Konstrüksiyon
Çelik konstrüksiyon, bir yapı tekniğidir. Bu teknik, tamamen çerçeveye bağlı bir binanın zemin, çatı ve duvarlarını desteklemek için dikdörtgen bir ızgarada inşa edilmiş dikey çelik tekniğinin gelişmesi, çok katlı binaların ve gökdelenlerin yapımını mümkün kılmıştır.
Çelik Konstrüksiyon Yapı Nedir?
Tüm taşıyıcı sistemlerin çelikten üretildiği, özellikle deprem tehtidi taşıyan coğrafi bölgelerde tercih edilen, çoğunlukla çelik konstrüksiyon fabrika binaları, çelik konstrüksiyon hangar, çelik konstrüksiyon spor tesisleri, çelik konstrüksiyon depo ve çelik konstrüksiyon atölyelerde kullanılan, geniş açıklıklara ve yüksekliğe sahip çelik yapı sistemidir.
Ülkemizdeki kentleşmenin büyük çoğunluğu 1. ve 2. derecede deprem bölgesinde yoğunlaşmıştır. Buna oranla çelik konstrüksiyon yapı sistemlerine olan tercih geçmişte oldukça azdı. Çelik yapılar diğer taşıyıcı sistemlere göre çok üstün mekanik özelliklere , statik yeteneklere ve uygulama kolaylığına sahiptir. Çelik konstrüksiyon, hızlı, güvenli ve ekonomik olması ve belirli standartlara sahip olması nedeniyle hızla yaygınlaşan çelik yapı sistemidir.
Çelik Yapılar Teknik Özellikleri
Çelik Konstrüksiyon Yapıların Türleri Nelerdir?
Çelik konstrüksiyon yapılar, ağır çelik ve hafif çelik konstrüksiyon yapılar olarak ikiye ayrılmaktadır. Büyük açıklıklı ve kreynli fabrika binalarını ağır çelik yapılara, prefabrik atölye ve depo yapılarını da hafif çelik konstrüksiyon yapılara örnek verebiliriz.
Çelik konstrüksiyon yapılar yalıtımlı ve yalıtımsız olarak da ikiye ayrılmaktadır. Yalıtımlı binaların duvar ve çatılarında kullanılan poliüretan paneller veya taşyünü paneller sayesinde ısı ve ses yalıtımı sağlanmaktadır. Yalıtımsız çelik binaların tercih edilme sebebi ise ekonomik olmasıdır.
Çelik Konstrüksiyon Yapı Nerelerde Kullanılmaktadır?
Çelik konstrüksiyon yapılar çoğunlukla çelik fabrika binaları, çelik sanayi yapıları, uçak hangarları, spor tesisleri, çelik konstrüksiyon hangarlar, çelik konstrüksiyon atölyeler, çelik konstrüksiyon depolar gibidir.
Çelik Konstrüksiyon Yapının Avantajları Nelerdir?
Hafif olması nedeniyle daha az deprem yüklerine maruz kalır, sağlamdır, imalat ve montajda işçilik ve zamandan tasarruf sağlar, farklı konstrüksiyon sistemleri uygulanabilir, hızlıdır, defalarca sökülüp tekrar monte edilebilir, uzun ömürlüdür, çelik %100 geri dönüştürülebilir ve bu işlem kaç kez yapılırsa yapılsın, özelliğini kaybetmez, çevreye zarar vermez.
Çelik Konstrüksiyon Yapılar (Prizmatik Yapılar)
Çelik konstrüksiyon atölye, çelik konstrüksiyon depo yapıları, çelik konstrüksiyon prizmatik yapı sistemiyle yapılar isteğe göre yalıtımsız veya yalıtımlı olarak üretilebilmektedir.
Sanayi Tipi ve Sosyal İçerikli Çelik Konstrüksiyon Yapılar, Fabrika ve Showroom Yapıları
- Çelik BinaTeknik Veriler : Yapılar 1.derece deprem koşulları dikkate alınarak üretilmektedir. Rüzgar hızı 102 km/saat (h:0-8 m), TS498 kar yükü 80 kg/m²
- Boyutlar : Yapı genişliği 12-30 m (tek açıklık ), kolon yüksekliği 4-12 m, bina boyu istenilen boyda ve kolon aks aralığı 3-6 m yapılabilmektedir.
- Taşıyıcı Sistem : Yapı genişliğine bağlı olarak kolon 2 NPU putrelden kutu formunda, makaslar dolu gövdeli, örme sistem veya komple paçalı sistem olabilmektedir. Bağlantılar çelik cıvata ve somun ile sağlanmıştır. İsteğe göre kreyn sistemi de yapılabilmektedir. Yalıtımlı veya yalıtımsız olarak üretilebilmektedir. Yapılar tek katlı olabildiği gibi iki veya üç katlı da olabilmektedir.